Galvaniz ürünlerde oluşabilecek en önemli risk, paslanma riskidir. Boyanın altından ‘kusma’ tabir edilen sarı lekelerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Galvanizin kalitesi paslanma riskini tamamen ortadan kaldırmaz. Ham maddenin ve ürünün yüklenme, depolama, uygulama koşulları paslanma da doğrudan etkili olur.
Sıkça Sorulan Sorular
Paslanma durumu ortaya çıktığı zaman bunun hangi aşamadaki sebepten kaynaklandığını belirlemek çok zordur. İstif halindeki galvanizli sacların ıslanarak aralarına su girmesi veya ortam şartlarından dolayı nem oluşması iki sac arasında galvanik pil oluşturarak “beyaz pas” adı verilen çinko bileşiklerini meydana getirir. Bu durum çinko kaplamanın incelmesine ve zamanla yok olmasına neden olur. Beyaz pas oluşumunun engellenmesi için aşağıdaki önlemlerin alınması şarttır.
1. Nakliye sırasında malzemenin kesinlikle ıslanmaması gerekmektedir. (fabrikamızda brandası örtülmeyen nakliye araçlarına sevk izni verilmez)
2. Galvanizli saclar mutlaka kapalı depolarda muhafaza edilmeli, yağmur, su ve nemden korunmalaıdır. (gerekirse üzeri hava dolaşımını engellemeyecek şekilde su geçirmez örtülerle örtülmelidir)
3. Galvanizli saclar yerden rutubet almayacak şekilde takoz veya paletlerin üzerine konulmalı ve yerle temas kesilmelidir.
4. Stoklama alanlarında aşırı sıcaklık farkı olmamalıdırç. (max 10 C)
5. Stoklama alanlarında hava dolaşımı olmalı ve rölatif rutubet %70’ten fazla olmamalıdır.
6. Stoktaki malzemeler iki ayda bir elden geçirilmeli ve gerekirse yüzeyleri silinmelidir.
7. Aynı şartlar satıcı bayiinin depolama alanında ayrıca şantiye alanında da sağlanmalıdır.